Siger du, hvad du ønsker dine medarbejdere ikke skal gøre, eller hvad du ønsker, at de skal gøre?

Der er meget stor forskel på at sætte positivt eller negativt fortegn foran ønsker om adfærd. Når man siger, hvad man ikke ønsker, så gør man det samtidig uklart, hvad man ønsker. Når det handler om kollektiv og individuel eksekvering, så er det altafgørende, at målet står helt klart.


Dertil kommer, at vores hjerner ikke forstår ”ikke”. Hvis du står på en golfbane og har en indre dialog, om at du ikke må slå i søen, så sletter din hjerne automatisk ”ikke”, hvilket resulterer i, at du slår direkte ud i søen. Du har helt utilsigtet opnået netop det, som du ikke ønskede. Virker det bekendt?


Når målet er positivt formuleret, er næste skridt at gøre det let for andre at gøre det rigtige. Det er en god investering fra starten at tænke en opgave godt igennem og lave en lille test på, om budskabet og instruktionen er klar.


Når jeg laver jobcoaching, så har jeg at gøre med mennesker, som ofte er et sted, som de ikke ønsker at være. De er meget fokuseret på, hvad de ikke har lyst til at arbejde med, hvordan chefen ikke skal være, hvilke opgaver, som ikke interesserer dem. Når man befinder sig her, så er det svært at se muligheder og mærke, hvor man gerne vil hen. For at kunne se muligheder, må du først sætte dig selv i en positiv tilstand. Så sent som i fredags sendte jeg en hjem med en opgave om at gøre alt det, som hun holder allermest af. Når hun kunne mærke glæden og ”den positive ånd”, så kunne hun begynde at tænke over, hvad hun gerne vil. At kende sit mål er første skridt på vejen for al eksekvering.


Prøv i dag at lægge mærke til om du sætter positivt eller negativt fortegn foran ønsket adfærd.




1 visning0 kommentarer